(Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri)
24.05.2011
Gamle bær får nyt liv
Fødevareministeriet støtter 10 forskellige projekter, der skal bevare og anvende plantegenetiske ressourcer. For eksempel støttes projekter med gamle danske kirsebær- og brombærsorter. Fødevareminister Henrik Høegh mener, at genopdagelsen af gamle sorter kan give nye muligheder for dansk madlavning og lancerer nu en handlingsplan for området.
Projekterne skal være med til at genopdage og udvikle gamle danske planter og bær. Det nordiske køkken har givet de gamle sorter en renæssance, fordi der i madlavningen fokuseres på anvendelse lokale råvarer, der er tilpasset danske vækstforhold.
”Fire millioner kroner skal bruges på projekter, der undersøger og formidler ældre danske plantesorters kvaliteter, både med hensyn til deres egnethed i madlavningen og deres evne til at indgå i en miljøvenlig fødevareproduktion”, siger fødevareminister Henrik Høegh.
Et af projekterne er et samarbejde imellem Blomstergården ved Viborg, Københavns Universitet og Landbrugsmuseet om at genfinde og genopdyrke den gamle kirsebærsort Løvskal samt at undersøge og demonstrere klassiske kirsebærsorters anvendelighed i madlavning.
På Strynø, i det sydfynske ø-hav, er der bevilliget tilskud til et brombærprojekt, hvor man vil dyrke og udvikle udvalgte danske brombær med det formål at undersøge bærernes trivsel samt give besøgende mulighed for at smage forskellige tilberedninger af dansk brombær.
”Vi har i Danmark en rig levende kulturarv i form af gamle sorter, der bare venter på at blive genopdaget og skabe mere krydderi på de danske middagsborde. Speltkorn – som i dag bliver brugt i brød hos rigtig mange bagere – er et eksempel på en gammel kornsort, der de senere år har gjort comeback”, siger fødevareministeren, der nu lancerer en handlingsplan på området.
I handlingsplanen for jordbrugets plantegenetiske planteressourcer for 2011-13, ”Fra genbank til spisebord”, sættes der gang i 30 selvstændige aktiviteter for at bevare og udnytte bl.a. gamle danske plantesorter. I alt afsættes der over tre år over 25 mio. kr. til nye aktiviteter, herunder til forskning og udvikling af økologiske plantesorter.
Handlingsplanen understøtter blandt andet de mange museer, undervisningsinstitutioner, lokalgrupper, ildsjæle m.fl., der aktivt arbejder med at bevare, udvikle brugen, informere og undervise om gamle danske plantesorter rundt om i hele landet.
________________________________________
Yderligere oplysninger:
Søren Okkels Uhrskov, Økologistøttekontoret, 33 95 83 56 / Soke@ferv.dk
Pressekontakt:
Thor Seierø, pressesekretær, 33 92 20 50 / 20 91 59 01